Pepeni verzi murati in saramura

de vasimur in Muraturi, 30 Sep 2017 | 5451 vizualizari

 

Pepenii verzi (li se mai spune lebeniță în Ardeal sau harbuz în Moldova) murați în saramură sunt foarte gustoși, iar asezonați cu mere, castraveți și gogonele sunt și mai buni!
Din ingredientele de mai jos a rezultat 1 porție (1 butoi de 30 l).

 

INGREDIENTE

  • 12-13 kg pepeni verzi
  • 1 țelină medie cu frunze
  • 1 kg morcovi
  • 1-2 legături de hrean
  • 10 linguri sare mare neiodată
  • 10 l apă
  • boabe de piper (facultativ)
  • 1-2 căpățâni de usturoi
  • 1 legătură mărar uscat
  • 1 legătură cimbru uscat
  • 2-3 ardei iuți
  • 1-2 kg mere
  • 1-2 kg castraveți
  • 1-2 kg gogonele
Portii: 1
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pepeni verzi murati in saramura:

Se spală pepenii, merele, castraveții, gogonelele și ardeiul iute și se pun la scurs.

Între timp, se curăță morcovii, usturoiul, țelina și hreanul și se spală bine. Ardeiul iute și hreanul se taie fâșii, morcovul se taie rondele, iar țelina cubulețe și se strecoară printre pepeni, pe măsură ce-i punem în butoi.

Printre pepeni se pun și merele, castraveții și gogonelele. Deasupra se pun frunze de țelină, mărar și cimbru.

Pentru saramură, se pune o lingură rasă de sare mare neiodată, la 1 l de apă. Într-o oală am pus 10 l de apă la fiert și am adăugat sarea ca să se dizolve. Se pune saramura călduță peste pepeni și se lasă să se răcească. Dacă nu ajunge saramura, se mai prepară.

A doua zi se completează cu saramură, dacă este cazul. La câteva zile, se pitrocesc (se scoate și se toarnă la loc, de mai multe ori la rând, zeama în vasul cu murături ). Cu cât le pitrocim mai des, cu atât mai bine!

TIPS-URI

1

Alegeți pepenii de mărime potrivită, cam de 1-2 kg bucata (am avut 6 buc. la ~2 kg și 1 buc. la ~1 kg) și să nu fie prea copți

2

Folosiți doar sare neiodată, pentru că în caz contrar, pepenii se pot înmuia.

3

Puneți mere, castraveți și gogonele printre pepeni și murăturile vor fi și mai gustoase.

4

Este bine să pitrociți pepenii murați, măcar de 3-4 ori.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pepeni verzi murati in saramura" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (6)

Rocsi 1

02.10.2017, 19:55

vasimur 1

03.10.2017, 17:50

Mulțumesc Ina, Mirela, Rocsi pentru sincerele voastre aprecieri! Rodicăi i-am mulțumit deja pentru sprijin!

dantes 1

04.10.2017, 18:27

Super!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Muraturi asortate in otet